Bewuste gezonde Keuzes

​Mijn eerste Blog van 2020 en daarbij de eerste van mijn leven.
Als sportinstructeur en therapeut praat ik met veel mensen, vaak krijg ik ook vragen over gezond leven en hoe dit in te passen is in het dagelijks leven. Dit is een vraag welke lastig is te beantwoorden, want ieder persoon leeft in zijn of haar eigen ritme. Er zijn veel factoren welke ons ritme bepalen. Wanneer al deze factoren (werk, gezin, sport, religie, hobby’s, enz) duidelijk zijn kunnen we kijken naar hoe we alles kunnen inpassen binnen het dagelijks leven.

Ons lichaam heeft behoefte nodig aan voldoende voedingsstoffen deze zijn onder te verdelen in macronutriënten en micronutriënten.
Macronutriënten bestaan uit:  eiwitten (aminozuren), Koolhydraten (zetmeel en suikers) en vetten.
Micronutriënten bestaan uit: vitamines, mineralen en sporenelementen.

Onze hersenen ontwikkelen zich in snel tempo, we nemen dingen snel op en groeien snel in kennis. Echter kan ons naar binnen gekeerde buitenwereld (spijsverteringsroute) dit tempo niet bijhouden en werkt nog hetzelfde als 10.000 jaar terug. Een groot verschil welke wij met onze hersenen en handigheid konden maken ten opzichte van 10.000 jaar gelden zijn hygiëne en onderdak. We kunnen voedsel produceren en verbouwen op grote schaal om zo alle monden te kunnen vullen. We leven in warme huizen met stromend water welke we ook in temperatuur kunnen reguleren. Je vindt vele supermarkten en andere bedrijven waar voedsel wordt verkocht. We leven in een soort walhalla, waar we weinig meer hoeven te doen om aan voedsel te komen.

Ons lichaam reageert niet op al deze aangeboden voedingsmiddelen even goed. Veel geproduceerd voedsel bevat lichaamsvreemde stoffen, dit kunnen e-nummers zijn of andere gemanipuleerde stoffen. Deze stoffen ziet het lichaam als indringers, want ze zijn lichaamsvreemd, en wil deze zo snel mogelijk afvoeren. Doordat 70 tot 80% wat verkocht wordt in de supermarkt bewerkt voedsel is kan het lichaam het zwaar te voortduren krijgen. Wij ondervinden geestelijke stress van werk, maatschappij, gezin of andere invloeden van buitenaf, maar ons lichaam ondervind stress van verkeerde voedingsmiddelen.

Oké, we kunnen dus ook stress ondervinden van verkeerd voedsel. Maar waar moeten we dan op letten als we boodschappen halen? Probeer eens de etiketten te lezen van de producten welke je koopt. Het is vaak zo dat wanneer je een lange lijst aan ingrediënten ziet, het product ook vaak meer verkeerde stoffen zal bevatten. De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid, van groot naar klein. Als je kijkt naar een kruidkoek van bijvoorbeeld Snelle Jelle dan zijn de eerste 3 ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem en suiker. Weggooien dus. Als een kruidkoek 100 gram weegt zal er voor meer dan 50% aan suiker inzitten, waarvan het grootste gedeelte glucose- fructosestroop en dit is een zeer schadelijke vorm van suiker. Zoek maar eens op.

Op veel vleeswaren verpakkingen zal je e-250 vinden, dit is een schadelijke/giftige stof verstopt achter een nummer.
De voedsel fabrikanten moeten bij gebruik van e-250 het vermelden op het etiket maar ze hoeven niet de hoeveelheid daarbij te vermelden. Wanneer je veel vlees eet waaraan e-250 is toegevoegd geef je jouw lichaam onnodige stress en de lever onnodig veel werk.

Conclusie.
Blijf dicht bij de natuur, eet veel onbewerkte producten zoals groenten en fruit en minder het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en vlees.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*