Voeding in tijden van corona

​Expeditie Robinson

Het is nu van groot belang dat we ons lichaam beter gaan voeding i.p.v. van vullen.  Dat wil zeggen dat we meer gezonde voeding zouden moeten gaan eten. Minder bakken en braden, koffie, zwarte thee, alcohol, vlees, chocolade en fast food. Al deze producten brengen hitte in het lichaam en verzuring. Deze hitte en verzuring zetten de lever flink aan het werk terwijl deze juist nu ontlast zou moeten worden om het lichaam sterk en gezond te houden. Onze darmen kunnen weinig met de eerder genoemde voedingsmiddelen, ze bevatten weinig vezels, essentiële suikers, eiwitten en mineralen welke de darmen nodig hebben om in goede gezondheid te blijven. Voedingsadviezen mis ik dan ook echt vanuit het RIVM, gezondheid begint namelijk met een goed gebalanceerde voedingsinname.

Waar te beginnen? Het is nu van groot belang om veel of alle ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te elimineren uit het voedingspatroon. Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn o.a. : geraffineerde granen, bewerkt vlees, suikerrijke snacks, calorierijke dranken, vruchtensappen en de meeste alcoholische dranken, waaronder bier. Fastfood, witbrood, chips, snoep, koek, kant en klaar maaltijden zijn ook een aantal voorbeelden hiervan. Deze voedingsmiddelen vullen het lichaam maar voeden het niet en zorgen eigenlijk alleen maar voor meer belasting dan verzorging.

Nu we weten wat we beter kunnen laten staan gaan we kijken naar wat wel goed voor ons lichaam is. Er zijn namelijk veel voedingsmiddelen welke het immuunsysteem ondersteunen.
Fruit bevat veel antioxidanten welke het immuunsysteem ondersteunen met name bosvruchten, dus bramen, frambozen, blauwe bessen al het klein rood fruit. Deze vruchten zijn goed voor het lichaam maar sla er niet in door, houd het bij 2 handjes per dag, dit vooral omdat ze ook een hoog suikergehalte hebben.

Glutenvrije graan soorten en graan vervangers bevatten veel vezels en eiwitten. Daarnaast bevatten ze geen gluten, gluten kunnen voor veel problemen in de darmen zorgen. Ze hebben namelijk de nare eigenschap om de darmcellen kapot te maken waardoor er meer slechte/schadelijke stoffen de bloedbaan in kunnen komen. Maar wat zijn glutenvrije graan soorten? Dit zijn een aantal voorbeelden: Boekweit, havermout, quinoa, amarant, teff, mais, gierst en rijst. Probeer minder brood en koekjes te eten en vervang deze producten voor glutenvrije producten.

Kruiden mogen zeker niet ontbreken en vooral verse kruiden, ze bevatten veel goede fytonutriënten (plantstoffen) en belangrijke mineralen. Echte toppers voor het immuunsysteem zijn: basilicum, bonenkruid, dragon, gember, knoflook, komijnzaad, gemalen kurkuma, kardemom, oregano, peterselie, munt en tijm. Je kunt met de kruiden koken maar ook over de maaltijd heen strooien naar smaak.

Groenten blijven voor mij de absolute toppers. Groenten bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Probeer minimaal 400 gram groenten per dag te eten om zo jouw darmen, darmbacteriën en lever te vriend te houden. 70% van onze weerstand wordt bepaald in de darmen, verzorg jij je darmen niet voldoende dan ligt dit percentage veel lager. We willen onze darmen en met name onze darmbacteriën goed verzorgen, je verzorgd jouw huisdier(en) toch ook zo goed mogelijk!

Nog een paar tips welke je kunnen helpen naar een betere afstemming van je voedingspatroon.

Voeg altijd olie aan het gerecht toe wanneer je gestoomde of gekookte wortels, paksoi, zoete aardappel of spinazie eet. Hierdoor kan de vitamine A in deze voedingsmiddelen beter opgenomen worden door het lichaam.

Eet fruit altijd apart van andere voedingsmiddelen. Fruit is heel licht verteerbaar en passeert in ongeveer 30 minuten de maag. Kwark, yoghurt of andere zuivelproducten doen hier bijna 2 tot 3 uur over. Vaak wordt fruit gecombineerd met kwark, hierdoor blijft het fruit langer in de maag waardoor het kan gaan gisten wat voor een opgeblazen gevoel zorgt. Het immuunsysteem vind dit ook niet zo fijn.

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Water zuivert namelijk het lichaam. Sommige soorten kruidenthee ondersteunen het immuunsysteem denk hierbij aan: brandnetel, gember, kurkuma en kardemom.

Jens de Boer

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*